Creditarea se dezgheata

In August 11, 2014
2268 Views

Brokerii apeleaza la promotii pentru a stimula imprumuturile * Finantistii sustin ca piata bancara a inceput sa se deblocheze

Clientii unui broker de credite vor primi fara nici un comision servicii de consul­tanta imobiliara in scopul gasirii locuintei potrivite, dar si asistenta juridica specia­lizata pana la momentul finalizarii tranzactiei si implicit a contractarii creditului. Masura este luata de companie pentru a stimula creditarea care a coborat foarte mult in ultimul timp.
Promotia oferita de brokerul de credite Bayer Credit se aplica doar clientilor care apeleaza la agentia imobiliara din cadrul grupului. Dragos Nichifor, direc­tor financiar Bayer Credit, ne-a declarat ca este o masura pe care firma o ia in acest mo­ment pentru ca a simtit scaderea din piata si incearca sa-i determine pe cei care sunt nehotarati sa faca pasul spre o noua locuinta. Dragos Nichifor sustine ca promotia va fi mentinuta atat timp cat va genera clienti pe partea de finantare. “Avem scadere de 80% a numarului de clienti, dar in ultimul timp semnalele sunt pozitive. Multi isi doresc un credit, dar bancile au produsele scumpe in acest moment. Problema mare e ca ei nu se mai incadreaza. Din 10 clienti doar doi se incadreaza, iar factorul decisiv este avansul”, explica Dragos Nichifor. Din aceasta cauza multi dintre cei care isi doresc o casa nici nu mai vin sa intrebe daca se incadreaza sau nu. Reprezentantul brokerului de credite este optimist si spera ca prin eliminarea comisionului sa atraga mai multi clienti.
Jumatate din banci dau credite
Brokerii de credite spun ca semnele dezghetarii creditarii incep deja sa se vada. Anca Bidian, director general al Kiwi Finance, sustine ca in aceasta perioada aproximativ 20 de banci din sistem acorda credite. “Analizand rezultatele din lunile ianuarie, februarie si prima saptamana din martie trendul este crescator semnificativ. Noi in luna februarie am intregistat de doua ori mai multe dosare ca in ianuarie, iar in prima saptamana din martie avem o activitate in crestere cu 300% fata de prima saptamana din februarie”, declara Anca Bidi­an. Un factor esential care a con­­­­dus la deblocarea creditarii a fost corectia preturilor la apar­­tamente. “Din ianuarie ne-am clarificat partenerii care dau credite, iar la nivelul pietei cererea a crescut de la sapta­mana la saptamana”, spune reprezentantul brokerului de credite. Un alt factor il con­stituie receptia apartamen­telor din ansamblurile reziden­tiale, iar clientii acestora s-au vazut nevoiti sa le achite – cei mai multi apeland la credite, sau sa renunte la contracte. Cu toate acestea, activitatea de creditare este inca amortita. Con­ditiile sunt totusi drastice, iar avansul ii tine pe multi departe de credit. De asemenea, preturile sunt variate. Diferenta intre cea mai mica dobanda si cea mai mare este de 41%. “Este cel mai mare ecart pe care il avem de 5 ani incoace. Inainte erau diferente de unul sau doua puncte procentuale”, declara Anca Bidian. Dobanzile practicate de banci si comi­sioanele pleaca de la 9,5% si ajung la 13,42%. Anca Bidian sustine ca dobanzile este posi­bil sa mai scada in urmatoarea peri­oada. Recent, guvernatorul Ban­cii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declara ca in aceasta primavara creditarea se va debloca.

Leave A Comment